Pavle Toth – učenik, glazbenik, savjetnik

Moja prava   |   Marina Mađarević  |  05.02.2018.
Pavle Toth – učenik, glazbenik, savjetnik

U 2017. godini Mreži mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu pristupio je i jedan Suhopoljac. Naime, Virovitičko-podravsku županiju će, uz preostalih 19 članova iz cijele Hrvatske, predstavljati mladi Pavle Toth, učenik osmoga razreda, a odnedavno i dopredsjednik Vijeća učenika Virovitičko-podravske županije. Sljedeće tri godine pomagat će hrvatskoj dječjoj pravobraniteljici upozoravajući pritom na probleme i potrebe svojih vršnjaka, djece i mladih u dobi od 12 do 18 godina. Kako je do ovoga zanimljivoga savjetništva došlo, rekao nam je sam Pavle.

 

Pavle, prošle godine postali ste član Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS). Kako je došlo do ove zanimljive suradnje i možete li nam objasniti kako mlada osoba može postati savjetnik pravobraniteljice?

Ključan je bio jedan Sat razrednika. Naša razrednica Ivančica Fett-Škvarić upoznala nas je s radom Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) te nas informirala o načinu kandidature za člana u MMS-u. Svi koji su to željeli trebali su napisati motivacijsko pismo u kojemu bi objasnili zašto bi baš oni trebali postati dio MMS-a, a zatim ga poslati na službenu e-mail adresu Ureda pravobraniteljice za djecu. Učinio sam to i ja, a zatim sam saznao lijepu vijest da je moje pismo odabrano te da postajem jedan od članova MMS-a.

 

Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu propisuje i određenu dob. Koliko godina mogu, odnosno moraju imati članovi ovoga savjetništva?

Članovi sadašnje, četvrte generacije MMS-a, imaju od 12 do 18 godina, ali su se na sam natječaj mogli prijaviti mladi u dobi od 12 do 16 godina.

 

Vi ste, naime, jedini predstavnik Virovitičko-podravske županije. Koliko članova broji MMS i odakle sve članovi dolaze?

Mrežu mladih savjetnika čini dvadesetero mladih iz cijele zemlje. Dolazimo iz doista različitih dijelova Republike Hrvatske. Tu su mladi iz Zagreba, Zlatara, Karlovca, Osijeka, Hrenjina, Tinjana, Pićana, Splita, Solina i Suhopolja.

 

Koliko dugo će službeno trajati Vaše članstvo u Mreži mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu? Možete li s aktivnostima nastaviti i po isteku Vašega savjetničkoga mandata?

Službeno nam mandat traje tri godine, ali, ukoliko to želimo, možemo i nakon toga surađivati s pravobraniteljicom. MMS je osnovan 2010. godine i otada uspješno djeluje, pružajući već četvrtoj generaciji djece i mladih aktivno sudjelovanje u temama vezanima uz djecu i mlade.

 

Koje su zadaće jednoga člana MMS-a? Što Vas od aktivnosti očekuje u Vašemu savjetničkom mandatu?

Svoju savjetničku funkciju članovi MMS-a ostvaruju putem elektroničkoga foruma te u susretima s djelatnicima Ureda pravobraniteljice za djecu gdje razmjenjujemo mišljenja o temama važnima djeci i mladima u Hrvatskoj. Pomažemo u oblikovanju stajališta i preporuka koje pravobraniteljica javno iznosi kad nastupa kao zagovornica i glasnogovornica djece.

 

S obzirom na to da ćete svojim radom pravobraniteljicu upozoravati na probleme i potrebe djece i mladih, jeste li već razmišljali o kojim ćete problemima govoriti? Postoje li u Vašemu okruženju neki zajednički problemi koji muče mlade ljude? Što biste voljeli promijeniti, a što zadržati kao dobar primjer?

Na prvom zajedničkom sastanku odredili smo teme koje će odmah biti otvorene za raspravu, a ako se u međuvremenu dosjetimo nekog aktualnog problema, možemo otvoriti novu temu i iznijeti svoje mišljenje o njemu. Svatko ima neki svoj problem, svatko zna poneku osobu koja ima nekakav problem, zato svi zajedno pokušavamo smisliti najbolje moguće rješenje za te probleme. Zadovoljan sam dosadašnjim napretkom i zasad ne bih ništa značajno mijenjao.

 

Postoje li u Vašoj okolini neki pozitivni primjeri djece i mladih kojima ćete se pohvaliti na sastancima MMS-a?

Naravno da postoje. Mnogo je dobrih primjera, ali onaj koji mi trenutno pada na pamet je humanitarni duh djece i mladih. U Suhopolju tako postoji Savjet mladih Općine Suhopolje koji je nedavno imao uspješnu božićnu akciju prikupljanja hrane i namirnica za potrebite.

 

Poznata nam je činjenica da ste odličan učenik osmoga razreda, ali i darovit učenik glazbene škole. Kako ćete spojiti svoje učeničke obveze s novom savjetničkom zadaćom? Jesu li sastanci MMS-a učestali?

Zasad nemam problema sa spajanjem školskih obveza i savjetničkih zadaća. Sastanci MMS-a organiziraju se otprilike svaka tri mjeseca pa sve stižem. Zadaća nam je sudjelovati na forumu, što i radim, a učim kad se vratim iz škole. Imam vremena i za glazbenu školu te druženje s prijateljima.

 

Što kažu Vaši školski kolege na Vaše uspjehe, jesu li ponosni? Hoće li Vam pomagati u prikupljanju informacija za sastanke?

Moji prijatelji su mi čestitali na izboru za člana MMS-a. Naravno da je razred ponosan, a pogotovo moja razrednica. Nadam se da će mi pomoći ako bude bilo potrebno jer svi smo spremni pomoći jedni drugima i to je, između ostaloga, jedna od stvari koje osobito volim i cijenim kod svojih kolega i prijatelja.

 

Postoji li nešto što biste, kao savršen zaključak ovoga razgovora, poručili mladima?

Nadam se da ćemo zajedno poboljšati stanje mladih i djece u Republici Hrvatskoj i da ćemo uspjeti naći način na koji ćemo riješiti svakodnevne probleme, a o njima je vrlo važno razgovarati, zato razgovarajte zajedno o onomu što vas muči. Više glava uvijek je mudrije od jedne.

 

Pavlu želimo mnogo uspjeha u radu te mnogo pozitivnih primjera mladih ljudi naše županije koje će ponijeti na sastanke i kojima će se pohvaliti pred svojim novim kolegama u Mreži mladih savjetnika.

 

Sve o Mreži mladih savjetnika, ali i o problemima koji muče mlade doznajte na službenim mrežnim stranicama pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske.

 

foto: Pavle Toth (privatni album), dijete.hr

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.