Ponovno o Francuskoj: Ovaj put zakonom zabranili zviždanje i dobacivanje djevojkama na ulici

Moja prava   |   10.08.2018.
Ponovno o Francuskoj: Ovaj put zakonom zabranili zviždanje i dobacivanje djevojkama na ulici

Francuska je prošlog tjedna donijela zakon kojim se rodno uznemiravanje kažnjava novčano neovisno o tome dogodi li se ono na ulici ili u javnom prijevozu, piše The Washington Post. Ovisno o situaciji, kazna će iznositi oko 90 do 750 eura. 

Naime, Francuska je zakonski odlučila stati na kraj takozvanom catcallingu. Zviždanje na ulici za djevojkama ili bezobrazno dobacivanje postalo je ilegalno nakon što je jedna djevojka objavila video u kojem ju je nepoznati muškarac udario jer je odgovorila na njegovo nepristojno ponašanje.

Marie Laguerre mlada je djevojka koja je u srpnju na YouTube-u te svom Twitter profilu objavila šokantan video s ulica Pariza. Dok je prolazila pokraj terase jednog kafića nepoznati muškarac joj je nešto dobacio, na što mu je ona prigovorila i nastavila hodati. On je zatim pobjesnio i bacio nešto na nju te se zaletio za njom i udario je u lice. Sve je snimila nadzorna kamera kafića. Djevojka je na svom Twitteru napisala da ju je muškarac udario jer je odlučila odgovoriti na njegovo uznemiravanje. Dodala je da joj je dosta toga da se osjeća nesigurno na ulicama jer se ovakve stvari svuda događaju svakodnevno.

Po donošenju zakona, Laguerre nije posve zadovoljna načinom na koji je on izveden. U intervjuu za  The Associated Press rekla je da kažnjavanje zlostavljača neće dovoljno ukazati na ovaj problem koliko bi moglo mijenjanje stava kroz edukaciju. Dodala je da je ovaj zakon kao nekakva šala i da nije realan jer bi to značilo da bi policajci trebali biti na svim ulicama i to oni educirani da bi prepoznali ovakvu vrstu zlostavljanja.

VIDEO 

 

Izvor: srednja.hr

 

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.