Svjetski dan mentalnog zdravlja 2018.: Naglasak na mladim osobama i mentalnom zdravlju u svijetu koji se mijenja

Zdravlje   |   10.10.2018.
Svjetski dan mentalnog zdravlja 2018.: Naglasak na mladim osobama i mentalnom zdravlju u svijetu koji se mijenja

Svjetska zdravstvena organizacija je 10. listopada proglasila Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Svrha obilježavanja ovoga dana je podizanje svijesti o problemima vezanima za mentalno zdravlje te pružanje prilike osobama, organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja da promoviraju svoj rad i u suradnji sa zajednicom rade na poboljšavanju uvjeta za pružanje odgovarajuće zaštite mentalnog zdravlja.

U sklopu ovogodišnje teme Svjetskog dana mentalnoga zdravlja naglašava se potreba da se djeluje na zaštiti i očuvanju mentalnoga zdravlja djece i mladih. 

Adolescencija i rano odraslo doba vrijeme je brojnih fizički i psihički promjena. Ovo je razdoblje obilježeno razvojem stavova i mišljenja o ljudima i okolini te traženjem sebe i svojega mjesta u svijetu koji se mijenja. Iako većina mladih osoba izađe iz adolescencije bez ozbiljnih poteškoća, značajan broj njih se ne može suočiti sa svim izazovima odrastanja. Kod njih se mogu javiti emocionalni problemi koji, ako se ne shvate ozbiljno, mogu imati posljedice za daljnje mentalno zdravlje.

Kod mladih je bitno razviti dobru komunikaciju, iskrenost i povjerenje koje će dovesti do međusobnog poštovanja, ravnopravnosti i podrške. 

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja Udruga za pomoć mladima VPŽ „Veranda“ / Info-centar za mlade Virovitica organizira radionicu „Kako se nositi sa stresom i tjeskobom“ koju će voditi članica Udruge, psihologinja Ivana Martinušić. Radionica će se održati u Učeničkom domu Virovitica, 17. 10. 2018. s početkom u 16:30.

Za besplatno individualno online ili face-to-face savjetovanje sa psihologom u Info-centru za mlade ispunite PRIJAVNI OBRAZAC i dogovorite termin savjetovanja.

Preporučamo pogledati video uratke na YouTube kanalu Mentalno zdravlje. U sklopu programa Mentalnog zdravlja pokrenutog 2015. godine, udruga Igra pokrenula je Youtube kanal Mentalno zdravlje. Svrha je tog kanala senzibilizacija javnosti i progovaranje o temama mentalnog zdravlja. 

 

Izvor: www.hzjz.hr; Udruga Igra

Foto: exposure.org.uk

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.